Skip to main content

Van nuttige naar nutteloze hobby’s

Alles draait vandaag de dag om productiviteit. Presteren, beter worden en het maximale uit jezelf halen. Dat productiviteitsdenken is ook overgeslagen naar onze hobby’s. Veel van onze hobby’s moeten nuttig zijn en bijdragen aan een efficiëntere manier van leven. Alles voor later en niks voor nu.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik dat productiviteitsdenken toepas op mijn hobby’s. Als ik ergens aan begin, dan pak ik het vanuit mijn enthousiasme goed aan. Met hardlopen wil ik mezelf graag verbeteren en houd ik mijn activiteiten bij in Strava. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik mezelf hierdoor soms ook een stukje plezier ontneem. Want ben ik nog aan het genieten of wordt het langzaam een prestatiedingetje?

Hobby’s zijn bijna een CV dingetje geworden. Als we maar uitzonderlijke prestaties neerzetten in onze hobby’s, dan vallen we op en dan voelen we ons voldaan. We gaan daarbij aan één belangrijk aspect voorbij. Je voelt hem al aankomen: “plezier.” En daarom zijn zinloze hobby’, lekker aankloten, grenzen accepteren en geduld de oplossing. Zo heb ik voor mijn boek een aantal inspirerende mensen mogen interviewen. Ik ging in gesprek met Boris Veldhuijzen van Zanten. Hij is founder en inmiddels boardmember van The Next Web.

We raakten in gesprek over het nut van aankloten in je hobby’s. Boris vertelde me: “Als je een druk bestaan leeft en je gaat in je hobby ook weer een hoop ambitie leggen, dan schiet je voorbij aan het feit waar een hobby uiteindelijk voor bedoeld is: tijdverdrijf. Ga hardlopen voor je plezier, of om op te laden, of ga wandelen in het bos, maar doe het niet voor het bijhouden van je kilometers.

Ben jij iemand die veel prestatiegerichte hobby’s heeft? Je kan al beginnen door het prestatie element in je hobby weg te laten. Als je een spelletje speelt wees dan niet teveel bezig met winnen of als je een sport beoefend, ben dan niet teveel bezig met beter worden. Laat het los en ga lekker aankloten!

Close Menu

Kom je Aankloten?

Herculesplein 207-B
3584 AA
Utrecht

E: info@aankloten.nl